Aceasta s-a defectat rapid, chiar în ziua în care premierul Ludovic Orban a anunțat începerea producției. Până acum, fabrica de la Dragomirești nu a reușit să vândă nicio mască. Totul a picat în momentul când linia de producție adusă din China și achiziționată cu un milion de dolari s-a stricat.
“I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și, evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura pe piața românească, din producție internă, o cantitate și de la compania din Dragomirești, de aici din județul Dâmbovița (filiala Romarm care ar trebui să producă măști)”, a declarat Ludovic Orban.
Fabrica de la Dragomirești trebuia să producă, așa cum s-a menționat la inaugurarea liniei de producție, 70 000 – 75 000 de măști tip FFP 3 și 300 000 -350 000 de măști chirurgicale.
Gabriel Țuțu, directorul Romarm, companie producătoare de armament deținută de stat, a declarat că mașina pentru confecționat măști pentru față de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie. Într-un raport se menționează că producția de la Romarm “e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”.
Cele patru linii de producție, trei pentru măști chirurgicale și una pentru măști N95, au fost aduse din China cu un avion al forțelor aeriene din Ucraina. O firmă controlată de mai mulți italieni, Interarms, a încasat aproape un million de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu și-a asumat și instalarea lor.
Investiția Romarm este de peste 3 milioane de lei, utilaje și echipamente achiziționate din China. Planul Guvernului României era ca țara noastră să producă singură măștile necesare pentru a nu mai fi dependentă de importurile din China. Numai că, potriveala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg!