Ce înseamnă, oameni buni, imnul unei țări? Ce reprezintă el, ca reper de conștiință al neamului? Cât de actual mai este îndemnul său textual?
Ziua Imnului nu înseamnă doar o sărbătoare oficială, pe care o traversăm și atât. Imnul nu înseamnă doar o melodie pe care o murmurăm când și când. „Deșteaptă-te, române” nu înseamnă doar simple cuvinte compuse la un moment dat.
NU, dragi prieteni! Imnul acesta e legătura noastră cu toți cei care au pulsat suflet românesc, legătura cu cei care vuiau puternic, acum 171 de ani, in parcul Zăvoi. „Deșteaptă-te, române” e apelul teribil pe care națiunea îl simte în momente cruciale, e amprenta peste vremuri a românismului în stare pură.
Poetul Andrei Mureșanu și compozitorul Anton Pann au dat viață unei chemări unice, care trăiește în noi câtă vreme o simțim ca atare. Mi-aș dori ca această chemare să fie una a aducerii noastre împreună, și nu a dezbinării cu orice preț, a închegării neamului, și nu a convulsiei sociale extreme, a prețuirii semenilor, și nu a incitării împotriva lor.
Acesta e sensul unui imn de națiune și asta simt eu când duc mâna la piept, il ascult și-l repet de fiecare dată!