Înstrăinarea terenurilor agricole extravilane din judeţ se află de câţiva ani şi în atenţia Direcţiei Agricole Dâmboviţa, care monitorizează atent fenomenul! În vederea obţinerii avizelor de liberă înstrăinare, din 2014 şi până în prezent, instituţia a primit un număr de 18.444 de dosare de la proprietarii de terenuri agricole din judeţul Dâmboviţa. Suprafaţa de teren care a fost scoasă la mezat în această perioadă de timp a fost de 13.113 ha, iar din aceasta numai 258 ha au fost vândute cu avizul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.
,,Direcţia Agricolă primeşte dosarele, le verifică şi afişează vânzarea terenurilor pe site-ul instituţiei. La final, după 30 de zile, eliberează avizul de liberă înstrăinare, iar acest lucru îl face începând din anul 2014. Din 2014 până la data de 25 februarie 2020 au fost depuse la Direcţia Agricolă Dâmboviţa 18.444 de dosare privind vânzarea terenurilor, însumând o suprafaţă totală de 13.113 ha. Din totalul acestor solicitări noi am eliberat aviz de liberă înstrăinare pentru 277 de dosare. De ce o asemenea diferenţă? Pentru că Legea 17, legea înstrăinării terenurilor agricole extravilane urmăreşte în principal dreptul de preemţiune, adică primul care are dreptul să cumpere un teren este arendaşul, după care urmează vecinul şi în final Agenţia Domeniilor Statului (ADS), dacă aceasta consideră că are un interes în zona respectivă.
Pentru diferenţa, până la 18.444 ha, vânzarea s-a făcut la liber în sensul că nu a existat un arendaş sau un vecin care să-şi exprime dorinţa de a cumpăra acel teren. Suprafaţa vândută cu aviz este de 258 de ha. Din datele noastre cumpărătorii sunt români, respectiv persoane fizice române dar şi persoane juridice cu sediul în România. Dacă acţionarul este o persoană străină, cumpărătorul este o persoană juridică înregistrată în România”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, ing. Viorel Cigăran.