„Oare câte autorități ale statului român trebuie să îi mai spună Premierului liberal, Ludovic Orban, că trebuie să respecte legea și să pună în aplicare dispozițiile privitoare la creșterea alocațiilor copiilor?
Cu cinismul bine cunoscut, cu aroganța-i caracteristică, dar și cu nepăsarea crasă față de cele 3,6 milioane de copii ai României, Guvernul liberal a atacat în luna iunie la Curtea Constituțională Legea prin care PSD respingea Ordonanța de prorogare a creșterii alocațiilor copiilor.
Curtea Constituțională a dat o palmă usturătoare Guvernului Liberal și, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art. I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.
Legea ar fi trebuit să intre în vigoare din luna ianuarie a acestui an, dar Guvernul Orban a amânat aplicarea ei prin ordonanță de urgență până în luna august, fapt care a afectat direct milioane de români. Vă reamintesc că parlamentarii PNL au refuzat să voteze această lege.
Pentru orice familie care are unul sau mai mulți copii, sau chiar pentru tinerele familii care se gândesc să aibă un copil, creșterea alocației este un lucru extrem de benefic.
Argumentele pentru aplicarea legii sunt multiple și cu siguranță ar trebui să fie cunoscute și de guvernanți.
În plus față de considerentele constituționale, legale și pragmatice, datele prezentate în Raportul Organizației ”Salvați copiii”, la finele anului 2019 sunt îngrijorătoare pentru România:
– aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE – și peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie;
– peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica îi include doar pe copiii care trăiesc în mediul rural. Nu există studii similare privind copiii din mediul urban.
– cei mai expuși riscului sunt, de departe, copiii care au doi sau mai mulți frați. Pentru familiile compuse din 2 adulți și 3 sau mai mulți copii, riscul de a trăi sub pragul de sărăcie era de 61,9%;
– există un clivaj cronic între urban și rural în ceea ce privește drepturi de bază, precum dreptul la sănătate, la educație etc.;
– abandonul școlar în învățământul primar și gimnazial era de 1,7%. Costurile de școlarizare fiind principalul motiv de abandon școlar în comunitățile defavorizate.
Tuturor acestor situații, guvernarea liberală le răspunde prin refuzul de a dubla alocația de stat.
PSD nu poate fi de acord cu acest lucru. Așteptăm cât mai repede promulgarea legii de către Președinte și aplicarea ei de la 1 august 2020.
În caz contrar, Partidul Social Democrat va depune o moțiune de cenzură în luna august, pentru că o guvernare care se opune cu toate forțele creșterii veniturilor a milioane de copii nu poate construi vreun viitor pentru România!”, a susținut Claudia Gilia.