Pentru ,,Reabilitare si modernizare Biserica si Capela — Parohia Titu Gara — Biserica Sf loan Botezatorul – Oras Titu” Primaria orasului Titu a alocat suma de 245.391,88 lei.
Cladirea bisericii (Corp C1), este o cladire construita care are la baza schema clasica a bisericii muntenesti de tip trilobat, reprezentante ale stilului fiind bisericile Vodita si Tismana. Arhitectura exterioara a fost conceputa pentru a realiza cu mijloace cat mai economice sugestia unei plastici reprezentative. Suprafata lisa a fatadelor este intrerupta de un brau cere delimiteaza registrul superior al fatadelor. Astfel volumele care adapostesc pronaosul, naosul si gropnita sunt marcate la partea partea superioara de un sir de arcade alungite executate din tencuiala care se aflata intr-o stare de degradare avansata. De asemenea in interiorul acestor arcade, se afla tamplaria care la randul ei este intr-o stare avansata de degradare, cu inchideri neetanse care permit infiltratii. Invelitoarea din tabla, precum si elementele de preluare a apelor pluviale jgheaburile si burlanele, sunt din tabla galvanizata, contin suprafete considerabile de rugina, aflandu-se si acestea intr-o stare de degradare considerabila.

Acest aspect al degradarii sistemului de scurgere, a dus la infiltratii care contribuie la deteriorarea finisajelor de fatada si a celor de interior, acestea din urma constituite chiar din picturi realizate pe peretii interiori si in cosecinta, conducand la deteriorarea acestora.

Treptele de la intarea in biserica sunt de asemenea degradate, sub influenta uzurii.
Din ansamblu mai face parte si cladirea capelei (Corp C2) in componenta careia este si clopotnita. Aceasta cladire este sub efectul acelorasi aspecte de uzura, respectiv degradari. Invelitoarea si elementele sistemului de preluare a apelor pluviale realizate din tabla galvanizata si sageacul adiacent se afla intr-o stare considerabila de degradare.
Starea fatadelor la nivelul tencuielilor, sub efectul intemperiilor si problemelor de infiltratii la sistemul invelitorii, prezinta nenumarate zone degradate pana la situatii de bucati cazute din aceasta.
Treapta de intare catre spatiile corpului C2, sub aspectul starii de uzura in care se afla, trebuie si aceasta sa faca obiectul lucrarilor de reabilitare, pentru siguranta utilizatorilor. Sub aspectul confortului utilizarii cladirilor amintite, se impune schimbarea aparatelor de aer conditionat depasite ca performanta pentru asigurarea unui climat conform la interior. In aceeasi situatie este si se impune schimbarea centarlei termice din dotare.
Pentru asigurarea cadrului de liniste, discretie si curatenie a locului de reculegere din spatele bisericii, care contine un set de banci si spatiu verde amenajat, se recomanda doua elemente de inchidere unul realizat dintr-o poarta in cadrul porticului din partea dreapta dintre biserica si cladirea capelei, respectiv in partea stanga a cladirii bisericii, intre aceasta si gardul aflat pe limita de propietate.

Caracteristici tehnice ale lucrarilor de interventii
Pentu zona acoperisului, se propun lucrari de desfacere a invelitorii din tabla existenta si inlocuirea acesteia cu tabla prefaltuita, ocazie cu care trebuie instalate si elementele de parazapada, prin lipsa carora s-au favorizat degradarile de pana acum. Impreun acu acesta interventie, se vor demonta si jgheaburile si burlanele pentru a fi inlocuite si acestea. ln proportie de 20% la corpul bisericii si 60% la cel al capelei si clopotnitei, va fi inlocuirea pieselor lemnoase deteriorate ale sageacului. la final, acestuia i se va aplica un stat de vopsea pentu protectie si in favoarea unui aspect uniform. La nivelul peretilor exteriori, dupa inspectia, lucrarile de reparatii si spalarea suprafetei fatadelor. Se va aplica un strat de tencuiala decorativa de culoare alb murdar. Pentru zona intrarii, pentru siguranta utilizatorilor si recapatarea esteticii ansamblului, se propune placarea treptelor de la intararea in biserica si cea a capelei, comuna cu intrarea in corpul clopotnitei, cu gra nit. Inlocuirea usilor de acces in cladirea bisericii, cea a clopotnitei si respectiv a clopotnitei, va reprezenta un aport considerabil in redobandirea valorii cladirilor din ansamblu, precum si in protejarea climatului din interiorul acestora. Aceasta se va reflecta in economia de energie. In aceslasi sens, contribuie si inlocuirea celor trei aparate de aer conditionat din biserica si a celui din interiorul capelei, cu unele de generatie noua. Centrala termica necesita de asemenea inlocuirea cu una care sa raspunda parametrilor de consum actuali si care sa optimizeze incalzirea spatiilor deservite. ln favoarea protejarii finisajelor interioare si pentru dobandirea unei acustici superioare, se propune instalarea unei mochete pe intreaga suprafata a planseului din interiorul bisericii.
Pentru crearea unui climat de liniste si curatenie care sa permita chiar amenajarea si intretinerea spatiului verde aflat in partea din spate a terenului pe care este amplasat ansamblul, se propune inchiderea acestuia cu panouri de gard si porti realizate din fier forjat, care in acelasi timp va fi si un aport in imbunatatirea imaginii si esteticii ansamblului. In lateralul stang al cladirii bisericii, la o distanta de 4,20m se va instala transversal si se va fixa intre peretele bisericii si limita de propietate pe latura aceasta, un element de inchidere ce va contine doua panouri de cate 1m Iatime si doua pe centru de cate 1,5m, constituin poarta de acces carosabil spre spatele caladirii. Panourile amintite vor fi alcatuite din ornamente din fier forjat, confectionarea in acest mod a metalului ocupand un loc important in istoria artei decorative, constituind aportul valoric mai sus amintit. De asemenea, montate in cadrul porticului situat intre cladirea bisericii si cea a capelei, se propune din acelasi model de panouri confectionate din ornamente din fier forjat, o poarta in doua canate, constituind elementul de acces pitonal catre locul de reculegere din parte din spate a sit-ului pe care este amplasat ansamblul studiat.
