În prima zi a anului școlar, 9 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost prezenți la cele peste 490 de unități de învățământ din județ, pentru a se asigura că nu sunt înregistrate evenimente care ar putea afecta siguranța celor mici, părinților ori a cadrelor didactice care au participat la festivitățile specifice deschiderii anului de învățământ preuniversitar 2024-2025.
La misiunile desfășurate pe parcursul zilei de ieri, au fost angrenați, în principal, polițiști de la structurile de ordine publică, proximitate și rutieră, activitățile fiind desfășurate în sistem integrat alături de jandarmi și polițiști locali.
Pentru preîntâmpinarea unor evenimente rutiere, polițiștii au fost și vor fi prezenți în proximitatea unităților de învățământ și pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenței şi siguranței traficului la orele la care copiii vin și pleacă de la unitățile de învățământ.
Reamintesc că toate autovehiculele destinate transportului școlar au fost verificate din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă obligatorie, iar conducătorii acestora au fost instruiți cu privire la destinația autovehiculelor, precum și în ceea ce privește consecințele consumului de alcool sau substanțe interzise la volan.
De asemenea, polițiștii au în vedere și agenții economici din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
În acest sens precizăm că, pentru a preveni consumul produselor din tutun sau al băuturilor alcoolice în rândul minorilor, Legea nr. 233/2024 stabilește că, în magazinele sau localurile care comercializează băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun, vânzătorii să poată cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse.
Amenda pentru neîndeplinirea acestei obligații este de la 10.000 la 30.000 de lei.
De asemenea, constituie contravenții desfacerea, comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curțile și în interioarele lor, cum sunt: spitale și alte unități sanitare, centre de plasament al minorilor, unități și instituții de învățământ și educație și altele, servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, dar și comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice.
Tot sancțiune contravențională este și comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante.
Nerespectarea acestora fapte poate fi sancționată cu amendă de la 100 la 500 de lei ori de la 5.000 la 20.000 de lei sau de la 10.000 la 30.000 de lei dacă faptele sunt săvârșite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane.
De asemenea, se poate dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.
În plus, și pe parcursul acestui an școlar, polițiștii vor continua acțiunile de prevenire a comportamentelor antisociale, cu scopul de a asigura un climat de siguranță pentru toți elevii și personalul didactic, în acest sens fiind inițiat un parteneriat inter-instituțional în vederea optimizării și eficientizării măsurilor dedicate protejării minorilor, tinerilor și cadrelor didactice, respectiv Planul teritorial comun de acțiune la nivelul județului Dâmbovița pentru combaterea violenței școlare.
Siguranța elevilor este esențială, iar instituția noastră se angajează să protejeze integritatea celor mici în orice situație circumscrisă competenței polițiștilor.