În data de 29 iulie, România sărbătorește Ziua Imnului Național. La Târgoviște, evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie publică militară și religioasă ce va avea loc în Piața Mihai Viteazul, întrucât Piața Tricolorului a intrat de o săptămână în reabilitare.
Din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Basarab I” Dâmbovița vor fi prezenți ofițeri din comanda inspectoratului şi un pluton de defilare, care vor participa la manifestările dedicate acestei zile şi la defilarea gărzii de onoare.
Ceremonia militară și religioasă se va desfășura în Piața Mihai Viteazul după următorul program:
10.30- 10.45 Realizarea dispozitivului pentru ceremonie;
10.45–11.00 Primirea oficialităţilor;
11.00–11.05 Primirea onorului de subprefectul judeţului;
– Salutul Drapelului de luptă, salutarea formaţiei;
11.05 –11.15 Binecuvântare şi Rugăciune pentru poporul român (fără cântare).
Mesajul Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviştei;
11.15–11.30 Alocuţiuni privind simbolistica versurilor Imnului Naţional al României, scurt istoric şi semnificaţii ce vor fi susținute de subprefectul judeţului Dâmboviţa – Florina Mureşan, primarul Municipiului Târgovişte – Cristian Stan, președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea;
11.30 – 11.35 Interpretarea Imnului de eleva Antonia Maria Dumitru, urmată de interpretarea generală, a întregii asistențe a Imnului Național;
11.35 – 11.40 Realizarea dispozitivului de defilare.
11.40 – 11.45 Defilarea Gărzii de Onoare.
Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie.
Imnul Naţional al României – ”Deșteaptă-te, române!” – a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu, fiind cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, pe 29 iulie 1848, devenind un simbol al Revoluţiei Române din 1848.
Este consfinţit prin Constituţia României şi reprezintă simbolul unităţii, demnităţii, identităţii istorice şi culturale, fiind sărbătorit cu stimă şi respect, ca zi de sărbătoare a poporului român.