„La nivelul administrației publice locale continuăm cu tot ce înseamnă activități de dezinfectare a străzilor.
La momentul acesta sunt închise și locurile de joacă. După ce aseară a fost emisă Ordonanța Militară nr. 4, toate administrațiile publice locale sunt puse în fața unei situații pe care nu o puteam anticipa și care ne generează dificultăți mai ales din punct de vedere al asigurării surselor financiare.
Există în Ordonanța Militară, printre alte prevederi, un Art. 6, care impune unităților administrativ-teritoriale să asigure la scările de bloc câte un recipient cu dezinfectanți și, de asemenea, să dezinfecteze toate scările de bloc. Nu avem, în principiu, o problemă foarte mare pe ceea ce înseamnă dezinfectarea tuturor scărilor de bloc.
Putem face lucrul acesta, avem posibilitatea, avem și personalul pregătit pentru lucrul acesta. Sigur că va genera un efort financiar deosebit. Pe ceea ce înseamnă însă montarea acelor dispensere, la fiecare scară de bloc, avem o problemă dacă ne gândim, spre exemplu, la numărul de scări de bloc.
Avem aproximativ 1500 de scări de bloc în Municipiul Târgoviște. Pe prețurile de acum, un recipient, cel mai ieftin, cred că poate fi luat undeva la 40-50-60 de lei, nu știu exact care este prețul. De dimineață căutăm și tot încercăm să găsim soluții. Vorbesc de un recipient de 1 l. Dacă adăugăm și valoarea unui litru de dezinfectant, care oscilează în momentul de față între 150-180 de lei, vom vedea cât va fi mâine, după această Ordonanță Militară, și dacă facem un calcul simplu vedem că suma este imensă.
O acțiune din aceasta ne costă undeva la ordinul sutelor de mii de lei. Dacă ne gândim că facem săptămânal această activitate, vedem la ce sume ajungem.
În linii mari, pentru o administrație publică locală, cum este cea a Municipiului Târgoviște, sarcina financiară se situează, lunar, dacă este să luăm toate scările de bloc, ajungem la 1 milion de lei pe lună efort financiar, bani pe care domnul Vela i-a pus în sarcina tuturor administrațiilor publice locale, mă refer în principal la municipii reședință de județ pentru că noi avem scări de bloc.
Toată lumea este îngrijorată cu privire la această situație. Înțelegem că măsurile sunt necesare, că măsurile sunt urgente, însă nu înțelegem de ce o sarcină financiară de asemenea magnitudine este pusă în sarcina unităților administrativ-teritoriale fără a se da și o sursă de finanțare.
Nu înțeleg, și mi se pare o chestiune foarte gravă, de ce nu au fost plafonate prețurile la medicamente și aparatură medicală sau la alimentele de strictă necesitate.
Îmi e foarte teamă că, în momentul de față, cererea pentru dezinfectant va fi una foarte foarte mare, iar prețul o va lua efectiv razna.
Mă întreb: Guvernul cu ce se mai ocupă? Va trebui să facem licitații. Termenul este o problemă pentru că începând de mâine va trebui să derulăm aceste activități.
Mai avem ceva dezinfectant pe stoc, vom începe de mâine această activitate, nu avem ce să facem, și o vom continua atât timp cât ne permit resursele bugetare. Am vorbit cu colegii mei, vom face cu toții un demers către Guvern pentru a se asigura rectificări bugetare pentru că altfel nu avem cum să facem față acestor activități.
Termenul de plată pentru taxe și impozite este 30 iunie. În momentul de față, încasăm 10.000 de lei pe zi, 15.000 mii în zilele bune, în contextul în care, în mod normal, la această dată ar fi trebuit să avem cele mai mari încasări pe care le puteam avea ca și administrație publică locală, termenul inițial fiind sfârșitul lunii martie.
Așteptăm susținerea Guvernului!”, a declarat Daniel Cristian Stan.