Dacă pentru unii “Paștele Cailor” este doar o sintagmă folosită cu sensul de “niciodată”, pentru alții este un eveniment așteptat cu bucurie an de an.
“Paștele Cailor” sau “Tudorița”, așa cum mai este numită sărbătoarea, este cea mai importantă zi din an pentru comunitatea bulgară din municipiul Târgoviște.
În fiecare an, bulgarii din cartierul “Matei Voievod” marchează această sărbătoare a cailor și a grădinarilor. Se întâmplă în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor.
Obiceiul tradițional al comunității bulgare este respectat din momentul stabilirii la Târgoviște și până în zilele noastre. Acesta semnifică ziua în care grădinarul bulgar şi calul său merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul următor.
Pentru că situația epidemiologică actuală nu a permis o reunine numeroasă, ca altădată, anul acesta s-a renunțat la parada cailor. Cu toate acestea, slujba de la Biserica “Sf. Nifon” sau Biserica Sârbilor, așa cum mai este cunoscută, s-a desfășurat sâmbătă, 20 martie, cu aceeași emoție ca în anii trecuți. Femeile și copiii au îmbrăcat costumul tradițional bulgăresc, au mers la sljubă alături de familie și s-au întors acasă cu mânzișori sfințiți. Mânzișorilor li se spune konceta în limba bulgară și sunt niște pâinici pe care gospodarii le împart cu caii pe care îi îngrijesc bine și cu care au o legătură specială.
La slujbă, alături de comunitatea bulgară, au fost prezenți și Corneliu Ștefan-președintele Consiliului Județean Dâmbovița și Cristian Stan-primarul Municipiului Târgoviște.