„Poate să se supere oricine, este un principiu corect și sănătos. Observ în ultimul timp că mulți au început să iasă în spațiul public și să folosească acest subiect din punct de vedere politic și nu este cazul. Dacă noi am fi gândit această taxă din punct de vedere politic vă spun foarte clar că această taxă nu o introduceam în anul 2024, dar cred că este o normalitate. Nu este normal ca în Dâmbovița să avem peste 60.000 de firme și să plătească aproape 3000. Am stat de vorbă cu toți primarii și cu unii operatori non-casnici. Unii au dreptate, alții nu au. Vom analiza de la caz la caz situația, dar nici nu putem să acceptăm să țipe cel mai tare în județ cei care nu au plătit niciodată. Trebuie să ajungem la acest nivel la care fiecare operator să plătească pentru cât gunoi produce și aici vom ajunge.
Nu o să fiu de acord niciodată, indiferent cine se supără din județul Dâmbovița, ca o gospodărie cu doi pensionari să plătească 32 lei, iar o firmă care are 30 de milioane de euro cifră de afaceri să nu plătească nici un leu. Sunt foarte mulți care până astăzi nici nu au conceput să plătească gunoiul. Avem firme în Dâmbovița cu cifre de afaceri de 5-6-10 milioane de euro și nu au plătit nici un leu.
Cetățenii din Dâmbovița plătesc 32 de lei, niciodată nu o să accept să acoperim valoarea cuantumului pentru județul Dâmbovița către operatorul pe care îl avem, și pentru transport și colectare și pentru operare în cele două depozite, din banii persoanelor fizice. Niciodată. Poate să se supere oricine, este un principiu corect și sănătos”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan a transmis faptul că trebuie o regândire și o rearanjare a taxelor pe tipuri de activități. „Da, sunt anumite lucruri care trebuie să fie reglate. De acord, am acceptat ideea aceasta de la început. Lucrurile se vor regla, nu este târziu să facem acest lucru. Da sunt anumite zone în care taxele vor fi regândite, plecând de la aspectele care ne-au fost sesizate, dar sunt zone, cum sunt barurile de exemplu, care eu cred că ar trebui să plătească mai mult, dar asta este opinia mea. De asemenea, pe zona de supermarketuri iarăși cred că ar trebui să se plătească mai mult. Va fi o regândire, o rearanjare cumva a taxelor pe tipuri de activități. Într-adevăr, vor fi avute în vedere și vor fi reconsiderate taxele pe PFA-uri, II-uri și așa mai departe. Deci lucrul acesta va fi făcut…Mai departe, că trebuie plătit acest serviciu, cred că toată lumea e de acord’’, a declarat primarul Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.
„Noua taxă de salubritate, aplicată exclusiv agenților economici, este rezultatul necesității de a asigura echitatea în plată. Aceasta va fi diferențiată în funcție de specificul activității, numărul de angajați și suprafața pe care își desfășoară activitatea fiecare agent economic„, a declarat Cristian Avanu.
Principalele puncte de atracție în dezbaterea publică au fost cuantumul taxei și impactul asupra diferitelor categorii de agenți economici. De exemplu, un restaurant cu sub 10 mese va plăti sub 300 lei/lună, în timp ce un restaurant cu între 10-30 de mese va achita 1000 de lei pe lună. Pentru a evidenția necesitatea noii abordări, Avanu a comparat tariful din Dâmbovița cu cel din alte județe, subliniind că tariful total de 700 lei/tonă este printre cele mai scăzute din țară.