În data de 13 aprilie 2024 a avut loc evenimentul „Cultural Walking Trail Chindia Târgoviște”, în cadrul Proiectului „Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, nr. A3-10/2021/24.06.2021, finanțat prin Programul RO CULTURA – APEL 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE 2014 – 2021.
În cadrul proiectului a fost creat un traseu prin Târgoviște menit să pună în valoare principalele obiective culturale ale orarașului: Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, biserici cu valoare istorică, monumente, clădiri cu valoare arhitecturală și patrimonială.
Clădirea Fosta Școala de Cavalerie din Târgoviște este un obiectiv de pe acest traseu, înscris ca traseu permanent pe pagina Federației Internaționale de Sport Popular, federație cu membri în majoritatea statelor de pe toate continentele.
Participanții la Cultural Walking au fost inițiați în „ritualul” mersului pe jos în ritm lejer pentru sănătate, prietenie și pace, practicat de parteneri din toată lumea.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu Asociația EuroTrainer, în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de Euro în perioada 1994 – 2014 și cu 1,55 miliarde de Euro, în perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de Euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro . Seminarul a urmărit și conștientizarea existenței, obiectivelor și a impactului Granturilor SEE, precum și a cooperării cu entități din statele donatoare.