Astăzi, 19 februarie 2022, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a dat startul colectării selective a deșeurilor în județul Dâmbovița, în cadrul unui eveniment ce s-a desfășurat în curtea Complexului Turistic de Natație din Municipiul Târgoviște. A fost prezentată infrastructura tehnologică (echipamentele) care va sta la baza sistemului de colectare și transport al deșeurilor menajere și reciclabile în județul Dâmbovița, în perioada 2022 – 2030.
Acțiunea de astăzi este o nouă etapă în care SC Supercom SA pregătește infrastructura necesară derulării contractului de concesiune, în următorii 8 ani, realizând investiții proprii ce însumează aproximativ 20 milioane Euro, concretizate în utilaje, echipamente și recipienți (pentru colectarea atât a deșeurilor menajere reziduale, cât și a celor reciclabile) de ultimă generație, pentru realizarea de servicii la standarde europene.
Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au fost prezenți: vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, președintele SC Supercom SA, Ilie Ionel Ciuclea, secretarul de stat în Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ionuț Săvoiu, secretarul general în cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Corvin Nedelcu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, parlamentari de Dâmbovița, reprezentanți ai Instituției Prefectului Dâmbovița, consilieri județeni, primari, alți reprezentanți ai ADI „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița”, conducătorii instituțiilor deconcentrate.
Valoarea contractului este de 353.449.933,07 lei, iar investiția SC Supercom SA se concretizează astăzi în prezentarea flotei de 120 de mașini și autospeciale destinate îndeplinirii obligațiilor asumate, colectării și transportului separat al deșeurilor, începând cu 1 martie 2022.
Pe lângă asigurarea mijloacelor de transport, operatorul distribuie populației, GRATUIT, recipienții destinați colectării deșeurilor: 156.227 pubele de 120 litri; 5.241 containere de 1.100 l; recipienți metalici; saci rezistenți; clopote Igloo pentru colectarea sticlei.
Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți de diferite culori: galben pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal; albastru pentru deșeurile de hârtie; sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot, iar în eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.
Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal.
Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din „poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Restul deșeurilor va fi ridicat din zona de blocuri – mediul urban – zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână. Pentru că zona de blocuri din mediul urban și rural este dificil de gestionat cu privire la precolectarea separată a deșeurilor, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubritate Dâmbovița va achiziționa 100 de containere modulare supraterane, ce vor fi distribuite în întregul județ. Sunt sisteme care obligă la mai multă grijă din partea utilizatorilor, în ceea ce privește depozitarea.
Corneliu Ștefan, președintele CJD: „În urmă cu 17 ani, județul Dâmbovița s-a angajat în a face primii pași într-un domeniu important pentru mediu, pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru conservarea resurselor naturale și, de ce nu, pentru asumarea unui comportament responsabil în comunitățile în care trăim.
A fost o muncă dusă de toți președinții consiliului județean, de toți consilierii județeni, primari dâmbovițeni, de toți angajații din consiliul județean, care au pus umărul să ajungem la acest moment.
Pot spune, și cred că sunt în asentimentul tuturor, că a fost o muncă dusă pentru județul Dâmbovița, pentru locuitorii acestui județ.
„Reabilitarea colectării, transportului, depozitării, tratării și valorificării deșeurilor municipale în județul Dâmbovița” a fost proiectul-pilot în domeniul salubrizării, prin urmare, primul de acest fel implementat în țară. S-a dovedit a fi un proiect major, util, dar, peste ani, insuficient pentru noile cerințe ale unei țări membre UE, politicilor de mediu implementate la nivel european și provocărilor în lupta cu deșeurile, la nivel planetar.
Am parcurs un drum lung și anevoios, plecând de la gropi de gunoi neconforme, de la necesitatea închiderii acestora și construirea unor centre de depozitare conforme, de la colectarea deșeurilor în amestec și depozite necontrolate, adevărate focare de infecție pentru oameni și natură, de la colectivități sufocate de plastic, imaginea neputinței de a gestiona corect și eficient deșeurile.
Am ajuns, astăzi, la un nou nivel, pregătiți să ne angajăm în lupta cu gunoaiele, noi toți, autorități publice locale, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” și operatorul S.C. Supercom S.A., cel care, pentru 8 ani, va asigura activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și similare în județul nostru, componentă esențială a serviciului de salubrizare (…) Pe masa consiliului județean se află în derulare un proiect cu o valoare de 82.000.000 Euro, o aplicație financiară pe Programul Operațional Infrastructură Mare, prin care vom accesa fonduri europene nerambursabile. Consiliul județean este beneficiarul fondurilor, iar Asociația, la final de proiect, va fi beneficiara investițiilor, în folosul tuturor cetățenilor. Proiectul are în vedere realizarea infrastructurii necesare unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, care va cuprinde instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor și stații de biodigestare, pentru ca deșeul rezidual final să fie într-un procent de până la 30 %. Pentru gestionarea deșeurilor din construcții și demolări, a deșeurilor verzi precum și a celor voluminoase, vom construi un centru, prin aport voluntar, în comuna Șotânga. Așa cum am gândit o soluție pentru deșeurile verzi, urmând să achiziționăm unități de compostare individuală, trebuie să găsim soluții și pentru celelalte tipuri de deșeuri cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, cum ar fi deșeurile textile. Finalitatea acestui Proiect va duce la reducerea semnificativă a cantităților de deșeuri menajere, la atingerea unui grad ridicat de reciclare a acestora, prin operațiuni de tratare și valorificare superioară. Implementarea Proiectului este o provocare pentru mine, personal, pentru toți primarii, pentru toți factorii responsabili. Asigurând infrastructura, trebuie doar să vrem să colectăm selectiv. Fiecare dintre noi are obligația și datoria să se implice în aceast proces, pentru că este o realitate a zilelor noastre: nu colectăm suficient și la standardele impuse. Pentru acum, dar mai ales pentru viitor, procesul colectării separate a deșeurilor este o operațiune care aduce beneficii colectivităților, mediului înconjurător, întregii planete. Este important să conștientizăm că cel mai mic gest contează, că trebuie să ne unim forțele și să „provocăm” un impact pozitiv, să ne asigurăm că noi și copiii noștri trăim într-un mediu curat și sănătos. Orice om poate fi un exemplu. Exemplul pleacă de acasă, de la școală, începe cu fiecare dintre noi în parte. Oricât de multe eforturi am depune, noi, autoritățile locale, operatorul S.C. Supercom S.A., Asociația care gestionează activitatea de salubrizare, fără dumneavoastră, cetățenii acestui județ, nu vom câștiga războiul cu deșeurile.
Colectarea selectivă a deșeurilor devine un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor.
Pe această cale, adresez o rugăminte tuturor cetățenilor să ne sprijine în efortul de atingere a țintelor de reciclare, care nu pot fi îndeplinite decât printr-o colectare selectivă la sursă. Aceasta presupune să depozităm deșeurile pe fracții distincte, conform destinației recipienților, nu în amestec.
Sunt convins că, prin colectarea selectivă a deșeurilor, răspundem așteptărilor tuturor dâmbovițenilor. Am creat infrastructura necesară colectării selective; acum, depinde doar de noi să o folosim așa cum trebuie.
Colectarea selectivă este un pas important pentru sănătatea noastră, a copiilor noștri.
Sunt sigur că vrem să lăsăm în urmă un mediu curat și, de asemenea, știu că toți IUBIM DÂMBOVIȚA.
Încă o dată, avem ocazia să demonstrăm acest lucru!”
Ilie Ionel Ciuclea, președintele SC Supercom SA: „Venind cu această investiție către dumneavoastră, am crezut că suntem foarte puternici. Acum, că vă întâlnesc pe dumneavoastră, îmi dau seama că suntem mai puternici. Este senzațional că putem aduce, lângă astfel de preocupări ale oficialităților din județul dumneavoastră, asemenea proiecte. Vom reuși, nu ne oprește nimeni! Dacă investițiile despre care v-a vorbit domnul președinte se vor realiza, și anume o instalație de tratare, unde să putem face separarea deșeurilor, dar și o unitate de tratare termică, vom fi unul dintre primele județe cu acest tip de tehnologie. Încercarea noastră de a fi oameni curați pornește de la tehnica cu care lucrăm.”
Invitat la eveniment, actorul Dan Puric a spus: „Suntem datori să facem curat în țară, începând cu lucrurile acestea – de a igieniza, de a avea cultul lucrului curat. Poporul român este eminamente curat. Uitați-vă în folclor, uitați-vă la ia românească, uitați-vă la ornamente; este cel mai echilibrat și mai bogat folclor din lume. Nu degeaba, din această curățenie sufletească a țâșnit Brâncuși, artistul secolului 20. Din gospodării murdare, din oameni cu suflete murdare, nu se putea naște Eminescu. Spuneți-le copiilor că țara aceasta este curată. Deveniți exemplari nu numai prin faptul că dumneavoastră strângeți gunoiul, ceea ce este un lucru sfânt, ci prin faptul că îi învățați și pe alții să rămână curați, de la o generație la alta.”
Județul Dâmbovița a beneficiat de fonduri de preaderare, prin Măsura ISPA „Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor solide în județul Dâmbovița” și este primul județ din România care a realizat un sistem integrat de management al deșeurilor.
Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița