Premieră la Universitatea „Valahia” din Târgoviște: Prima Ediție a Galei Educației 2024!
Universitatea „Valahia” din Târgoviște marchează un moment istoric, organizând în perioada 17-18 decembrie 2024 prima ediție a Galei Educației, un eveniment de amploare dedicat celebrării excelenței în educație. Manifestarea are loc în Campusul Universitar și își propune să recunoască meritele cadrelor didactice, ale studenților și ale partenerilor, promovând în același timp dialogul interinstituțional și cooperarea cu comunitatea locală.
Deschiderea oficială a Galei a avut loc marți, 17 decembrie 2024, în Amfiteatrul „Paraschiv Vagu” din Corpul B al Campusului Universitar. Rectorul Universității „Valahia”, conf. dr. ing. Ioan Corneliu Sălișteanu, a fost gazda evenimentului. Prima zi a Galei a inclus mesaje de susținere din partea unor invitați de renume, printre care Roxana Mînzatu, comisar european și vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și prof. univ. dr. Sorin Mihai Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, ale căror intervenții au fost transmise în format video.
Obiectivul principal al evenimentului este acela de a celebra performanțele educaționale și de a reflecta asupra realizărilor academice, contribuind la consolidarea relației dintre universitate și comunitate. Cea de-a doua parte a Galei Educației se va desfășura miercuri, 18 decembrie 2024, încheind acest moment deosebit cu premierea celor mai performanți profesori și studenți ai Universității „Valahia”.
„Astăzi, avem plăcerea să organizăm acest moment, pentru prima dată, „Gala Educației”, un eveniment care își propune să recunoască meritele profesorilor și studenților de la noi din universitate. De asemenea, ne aducem aminte și de cei care au contribuit și au clădit această universitate, seniorii noștri. Această gală este despre noi, însă nu doar despre noi, avem plăcerea să avem invitați de seamă, și am să menționez aici prezența domnului ministru secretar de Stat, Gigel Paraschiv, din Ministerul Educației, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, prefectul județului, Emilian Rusu, Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, Ionuț Ghibanu, inspectorul școlar general, Valentin Stancu…’’, a transmis rectorul Universității ,,Valahia’’ Târgoviște, conf.dr. ing. Ioan Corneliu Sălișteanu.
Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul Galei Educației a Universității Valahia Târgoviște a fost transmis de către vicarul eparhial Ionuț Ghibanu. ,,Inaugurarea Galei Educației 2024 reprezintă o deosebită ocazie pentru comunitatea noastră locală de a celebra și a recunoaște excelența în domeniul educațional din cadrul Universității ”Valahia” din Târgoviște, una dintre instituțiile fundamentale ale comunității noastre locale și naționale.
Activitatea educațională este una fundamentală pentru dezvoltarea solidă, puternică și sustenabilă a civilizației noastre, fiindcă oferă experiența înaintașilor noștri, unită cu bucuria cercetării și a cunoașterii actuale, întru formarea de generații care să contribuie la dezvoltarea lumii noastre, îmbinând armonios tezaurul spiritual cu cel al cunoașterii, pentru a deveni membri respectabili, cu valori solide, gata să se implice în buna dezvoltare a comunității noastre.
Apreciez în mod deosebit impresionanta contribuție a Universității Valahia din Târgoviște la dezvoltarea județului și a orașului nostru, pentru că oferă o pregătire universitară de calitate studenților de pe plan local, dar și celor veniți din județele învecinate.
Educația universitară reprezintă una din cele mai importante, necesare și sigure investiții în prezentul și viitorul unei comunități locale sau al unei națiuni, iar vocația de profesor în mediul universitar este una din cele mai nobile ale lumii noastre, fiindcă orientează studentul spre a cunoaște, spre a căuta, spre a cerceta rostul lucrurilor și spre a se sui prin intermediul cunoașterii, ca pe o scară către Creator. În acest sens, le sunt recunoscător tuturor ostenitorilor Universității noastre pentru tot ceea ce fac pentru mai binele comunității noastre locale și, de aceea, astăzi ne bucurăm de omagierea unora dintre aceia care s-au remarcat în mod eminent în promovarea educației, a cunoașterii și a științei.
Ca profesor honorificus, doctor honoris causa, ca posesor al premiului de excelență al Universității noastre pentru întreaga activitate, ca decan în două mandate, dar și ca profesor, în mod deosebit, apreciez strădania tuturor profesorilor care slujesc comunitatea academică prin generoasa promovare a științei, a educației și a culturii, dar mai cu seamă pentru rezultatele lor excepționale prin intermediul cărora, cu jertfelnicie și cu dăruire, contribuie la prestigiul și aprofundarea cunoașterii la nivel universitar.
Mulțumesc în mod deosebit profesorilor, dar și conducerii Universității noastre pentru tot ceea ce fac întru educația tinerelor generații și dezvoltarea comunității noastre locale și, de aceea, invoc, asupra tuturor binecuvântarea Bunului Dumnezeu! Vivat, crescat, floreat!’’.
Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și comisar european, a transmis prin videoconferință un salut prietenesc direct din Strasbourg, unde atât Parlamentul cât și Comisia Europeană sunt reunite pentru a dezbate și aproba teme importante la nivel european. ,,Pentru mine important este că sunt alături de dumneavoastră, chiar dacă de la distanță. Comunitatea Academică a Universității ,,Valahia’’ Târgoviște îi celebrează pe cei mai buni, pe cei care au atins excelența, profesori și studenți. Și eu vă mulțumesc și vă felicit pentru strădanie, pentru contribuția pe care o aveți în tot ceea ce înseamnă progres în educația românească. Mesajul meu ar fi că, dincolo de excelență, îmi doresc și prin munca mea de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și comisar pentru educație, având și alte responsabilități, îmi doresc să putem să investim și să sprijinim fiecare elev, fiecare profesor, fiecare universitate… Este un demers care până la urmă ține de incluziune socială, de a crea societăți mai puternice. De la Bruxelles, de la Strasbourg munca noastră se uită către niște concepte care cred că vă pot fi de mare folos. Știu că și universitatea dumneavoastră face parte dintr-o alianță a universităților europene. Vreau să știți că voi lucra foarte intens pe acest concept… Vrem să facilităm accesul la mai multă finanțare pentru aceste alianțe a universităților europene. Asta înseamnă și pentru profesori și pentru cercetători și pentru studenți acces la mai multe tipuri de campusuri, la programe comune de studiu. Vreau să lucrăm la o diplomă europeană care să fie recunoscută pe tot teritoriul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă un nivel calitativ ridicat pentru tot ceea ce înseamnă oportunitățile pe care le oferim studenților, absolvenților noștri.
Munca pe care o facem aici la Bruxelles și la Strasbourg e legată și de fondurile europene pe care le direcționăm către sectorul educațional… România este printre țările care beneficiază și de fonduri din politica de coeziune și de fonduri din PNRR pentru infrastructură dar și pentru partea de îmbunătățire a curriculei, a ofertei educaționale. Viitorul, din perspectiva viitorului cadru financiar multianual, cel de după 2027, va fi un viitor în care finanțarea va fi și mai țintită pe competențe, pe educație. Discutăm la nivel european despre cum să avem o economie mai competitivă, industrii mai competitive, o societate mai rezilentă în ceea ce înseamnă rezistența în fața dezinformării, în fața diverselor amenințări cum ar fi modificările climatice, conflictele militare, atacurile cibernetice. Pentru toate acestea avem nevoie de o populație educată… În final salut prieteni dragi și buni din județul Dâmbovița, îl salut pe Corneliu Ștefan, pe Claudia Gilia, oameni cu care am construit, cu care am făcut legislație, oameni cu care am lucrat la programe de finanțare în țară’’, a transmis Roxana Mînzatu.
Prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației a apreciat această inițiativă a Universității Valahia Târgoviște de a organiza prima ediție a Galei Educației. „Mulțumesc pentru invitația de a vă fi alături astăzi la prima ediție a Galei Educației. Nu știu cine a gândit acest proiect dar sunt convins că a făcut un lucru foarte bun. Am ascultat-o pe doamna comisar european, pe doamna Mânzatu, care a vorbit despre ceea ce am putea face noi, ca și țară, ca și sistem de învățământ superior, la nivel european. Faptul că dumneavoastră astăzi faceți parte dintr-o rețea de universități europene nu poate decât să vă facă să vă simțiți mândri că aveți recunoaștere la nivel european și este o șansă pentru dumneavoastră, pentru universitate, pentru comunitate, și trebuie să o folosiți la maximum. Doamna comisar vorbea de Diploma europeană, dar este un proces care merge greu, să știți… (…) însă până la această diplomă să nu uităm că în legislația noastră avem Diploma comună, iar universitatea dumneavoastră poate dezvolta programe de studiu împreună cu parteneri din această rețea, iar diploma pe care o eliberați să fie o diplomă comună, recunoscută nu doar la nivel european. Este o șansă pentru studenții dumneavoastră, este o oportunitate pentru acei tineri care vor să învețe, care vor să vadă cum merg lucrurile în altă parte, iar eu îi îndemn să meargă în altă parte să învețe, să acumuleze, dar în același timp îi îndemn să se întoarcă acasă, în comunitatea de unde au plecat, pentru a sprijini comunitate să se dezvolte…
Sunt momente în viață când oamenii care muncesc simt nevoia să fie apreciați. Acesta este un astfel de moment… Eu cunosc această Universitate de suficienți ani încât să confirm ceea ce a spus domnul președinte Câmpeanu, că universitatea a evoluat frumos. Sunt una dintre persoanele care cu fiecare ocazie a menționat susținerea pe care universitatea din Târgoviște a avut-o din partea autorităților locale. Singuri, v-ați putea dezvolta, ați putea crește, dar nu la fel de repede și nu la fel de frumos. Împreună deveniți o forță. (…) Celor care trudesc în această Universitate le adresez mulțumirile mele pentru eforturile depuse, dar în același timp să adresez mulțumirile mele mult mai multe, mult mai mari, pentru eforturile viitoare astfel încât universitatea aceasta, prin cei care părăsesc porțile universității, să crească și mai mult. Studenților le adresez îndemnul de a veni cu încredere la școală, de a fi curioși, de a adresa întrebări… ”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației.
,,Gala Educației, organizată de Universitatea Valahia din Târgoviște, un eveniment dedicat mediului academic și recunoașterii meritelor deosebite ale celor care au contribuit pe deplin la progresul educațional. Gala Educației reprezintă mai mult decât o ceremonie de premiere a excelenței, a activității pe care cadrele didactice, studenții și seniorii universității au desfășurat-o de-a lungul anilor. Este o oportunitate de a încuraja parteneriatul dintre instituțiile academice și comunitatea locală, contribuind astfel la dezvoltarea unei colaborări cu un impact pozitiv asupra județului nostru.
Consiliul Județean va continua să fie principalul partener instituțional al universității în proiectele care vizează excelența academică și dezvoltarea învățământului superior dâmbovițean. Totodată, colaborarea administrație județeană – mediul universitar reprezintă un pilon esențial pentru progresul economic al județului nostru. Îi felicit pe toți cei care au fost prezenți, în special pe cei care au fost premiați pentru eforturile și munca pe care le-au depus pentru a ajunge printre cei mai buni’’, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.
„Este onorant pentru mine să fiu astăzi prezent aici. Și Primăria Târgoviște are o gală a excelenței în educație, care are în vedere învățământul preuniversitar. Cred că în vremurile pe care le trăim, o gală a educației nu numai că este binevenită, este absolut necesară. […] Cred că putem spune că Universitatea „Valahia” din Târgoviște trăiește prin fiecare din noi, absolvenți, profesori, oameni care încercăm cât putem de bine să ne ridicăm la înălțimea prestigiului universitar.”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.
,,Fiecare copil pe care îl instruim este un om pe care îl câștigăm.” (Victor Hugo). Universitatea Valahia din Târgoviște celebrează în cadrul ”Galei Educației” performanța, dedicarea și excelența în educație, onorându-i pe cei mai buni profesori și studenți. Acest eveniment simbolizează angajamentul nostru comun de a transforma educația într-un pilon esențial al unei societăți solide și sustenabile.
Astăzi, celebrăm nu doar realizările individuale, ci și puterea comunității academice de a inspira și de a transforma. Fiecare premiu acordat este o promisiune pentru viitor, o mărturie a impactului pe care educația îl are în dezvoltarea unei societăți armonioase.
Educația este un imbold continuu pentru cunoaștere și curiozitate. Ea nu se încheie niciodată, pentru că viața însăși este o sală de clasă nesfârșită, în care fiecare zi aduce noi lecții. Iar cei care își păstrează mintea deschisă și inima curioasă descoperă că educația nu este doar un drept sau o datorie, ci cel mai frumos dar pe care ni-l putem oferi nouă înșine.
Prin recunoașterea meritelor celor care inspiră și modelează generațiile viitoare, ne reafirmăm misiunea de a construi punți între prezent și viitor, ancorându-ne în realitățile contemporane, dar având întotdeauna privirea îndreptată către orizonturile ce se deschid, căci educația este cea care ne călăuzește sufletul și mintea spre infinitul posibilităților. Ea nu este doar o acumulare de fapte și teorii, ci arta subtilă de a descoperi esența dincolo de aparențe.
Excelența nu este doar un obiectiv, ci o valoare care definește spiritul comunității noastre academice. Studenții remarcabili și profesorii de elită sunt cei care pun bazele unui viitor bazat pe cunoaștere, inovare și responsabilitate socială. Într-o lume aflată în continuă metamorfoză, Universitatea Valahia rămâne un reper al educației de calitate, contribuind la formarea unor lideri capabili să construiască un viitor mai bun pentru noi toți. Împreună, prin excelență, putem face diferența!’’, a transmis președintele Senatului Universității ,,Valahia’’ Târgoviște, conf. univ. dr. Claudia Gilia.
Ca orice gală de prestigiu, evenimentul a inclus momente artistice de înaltă calitate, care au fost apreciate de toți participanții. În cea de-a doua parte a Galei Educației, a avut loc ceremonia de premiere a Profesorului Anului și a Studentului Anului pentru fiecare facultate și Școală Doctorală din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, recunoscând performanțele remarcabile din anul universitar precedent.