Cu un strălucitor festin cultural și artistic, Festivalul Național „Crizantema de Aur” a ajuns la cea de-a 56-a ediție a evenimentului emblematic pentru municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița. Festivalul, care se remarcă prin longevitatea sa, s-a desfășurat neîntrerupt la Târgoviște, începând cu anul 1968, consolidându-și statutul de tradiție culturală de excepție în țară.
Într-un decor cu adevărat special, prima zi a festivalului a avut loc în Sala Cinematografului Independența din municipiul Târgoviște. Foaierul sălii a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare, respectând tradiția acestui eveniment prestigios.
În prima seară, în partea I, a avut loc concursul de interpretare, cu microrecitaluri „Seniori ai romanței, cu Dominica Sorescu Voicu (trofeu 1980), Dominica Dologa (trofeu 1998). Prezentatorii în prima parte au fost Miruna Ionescu și Silviu Biriș. După care, a urmat evenimentul din Foaierul Cinematografului Independența, unde a avut loc lansarea CD-ului „Poezia Bucovinei” al Carolinei Jitaru, din Ucraina. În cadrul evenimentului, au fost transmis și câteva mesaje.
Acest festival prosperă grație eforturilor organizației sale, sprijinită de numeroși parteneri, cum ar fi Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. De asemenea, colaborarea strânsă cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște adaugă o dimensiune valoroasă festivalului târgoviștean.
Totuși, cei care lucrează asiduu pentru bunul desfășurare al Festivalului Crizantema de Aur, cei care se asigură că totul decurge ca la carte și care se pregătesc meticulos cu luni de zile în avans, sunt Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului Crizantema de Aur, și Teodor Vasiliu, președintele Asociației Culturale Cetatea Romanței Târgoviște. Cei doi sunt pătimași de muzica românească. Tema din acest an a festivalului este „Romanța este dor”. Cu acompaniamentul Orchestrei „Dor Românesc”, dirijată de Ștefan Cigu, carismaticii actori Miruna Ionescu și Silviu Biriș, întotdeauna plini de veselie și spontaneitate, au deschis prima parte a Festivalului Crizantema de Aur. Ei au adresat o invitație primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, să urce pe scenă și să împărtășească câteva cuvinte.
Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:„Iată-ne pe scena celui mai longeviv festival muzica, „Crizantema de Aur”. Aș vrea să vă gândiți la un lucru, sunt puține evenimente culturale care să realizeze o conexiune atât de puternică între eveniment și locul în care se organizează. Când spui Crizantema de Aur, spui Târgoviște. De asemenea, pare să se realizeze o conexiune la fel de puternică cu genul muzical, când spui Crizantema de Aur, spui romanță. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui festival, iată ediția cu numărul 56, reprezintă o carte de vizită deosebită pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, iar Crizantema de Aur este o adevărată emblemă culturală a Târgoviștei și a județului Dâmbovița. Vreau să mulțumesc Teatrului Municipal, suntem într-o sală a Teatrului Municipal, în Sala Cinematografului Independența De asemenea, vreau să mulțumesc Consiliului Județean și sunt onorat că atât Primăria Târgoviște, cât și Consiliul Județean Dâmbovița contribuie la acest eveniment. Vreau să mulțumesc de asemenea, directorului artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, pentru implicare și continuă un eveniment care reprezintă o emblemă culturală a municipiului Târgoviște”
Partea a doua a primei zile de festival a fost dedicată medalioanelor omagiale, cei omagiați fiind Ciprian Porumbescu și Sabin Păutza, cu participarea compozitorului. La final a avut loc Concertul ,,Tinerețea Romanței’’, cu laureați ai secțiunilor de Interpretare și Creație din România și Diaspora, care au fost acompaniați de Orchestra ,,Romanța’’, dirijată de Lucian Vlădescu. Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu au fost prezentatorii celei de-a doua părții. Vineri, 20 octombrie, urmează o nouă zi de festival, a doua, la fel de bogată în evenimente… și multe multe romanțe.
Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al festivalului:
„Suntem aici în Foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște, aici unde avem și expoziția pe care ne-a donat-o Biblioteca Națională a României „Expoziția lirica lui Ciprian Porumbescu” . Mulți dintre noi știm cine a fost Ciprian Porumbescu, o legendă muzicii românești. De altfel, în această seară, vom asculta romanțe compuse de Ciprian Porumbescu. Poate nu știați că el a scris și versuri, avem aici 25 de poezii ale acestui. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea sa și 140 de la dispariția lui Ciprian Porumbescu. Nu întâmplător, legăm acest eveniment de prezența acestei distinse interprete laureat al Festivalului „Crizantema de Aur” , este venită tocmai de la Cernăuți, din Ucraina, Carolina Jitaru. A venit din Cernăuțiul atât de iubit de Ciprian Porumbescu. A venit cu albumul său, foarte frumos, care se numește „Poezia Bucovinei” . Albumul este realizat împreună cu departamentul „Românilor de pretutindeni” , finanțarea Guvernului României.”
Carolina Jitaru:
Romanța cu adevărat ne unește! Sunt onorată să mă îmi pot prezenta acest album muzical. Este un proiect finanțat de Departamentul „Românilor de Pretutindeni” , din cadrul Parlamentului României. Albumul include 15 melodii, iar accentul este pus pe poezia scrisă în nordul Bucovinei.