,,Direcția Silvică are ca obiect de activitate gestionarea durabilă și menținerea integrității fondului forestier care aparține statului. Pe lângă aceste suprafețe de fond forestier care aparțin statului, Direcția Silvică mai administrează și suprafețe ale diverșilor proprietari, inclusiv ale UAT –urilor și ale persoanelor fizice. La ora actuală, din fondul forestier total, Direcția Silvică Dâmbovița deține 53.464 ha. Deci din 118.000 ha cât este fondul forestier la nivelul județului Dâmbovița, noi atât mai avem în administrare, sub 50%, adică vreo 43%. Mai avem contracte de administrare în mod special cu UAT –urile pentru 1050 ha și contracte pentru servicii silvice, în special pentru servicii de pază a pădurii, pentru 14.615 ha. Se vede foarte clar că deținătorii de suprafețe private, indiferent că sunt UAT –uri sau persoane fizice, încep ușor – ușor să se îndrepte către Direcția Silvică Dâmbovița.
Cred să suntem printre singurele instituții, la nivel național, unde gestionarea și administrarea statului este mai bună decât gestionarea și administrarea privată. Noi respectăm amenajamentele silvice, respectăm legislația silvică și facem tot ce trebuie… Ba mai mult, oferim consultanță, oferim puieți forestieri și pentru structurile private care nu fac o activitate completă de silvicultură. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar asta este realitatea.
Referitor la evaluarea masei lemnoase, noi punem în valoare 140.000 mc, cifră care poate fi depășită dacă avem un fenomen de uscare a arborilor… Deci putem să depășim pentru că suntem obligați să scoatem ce se usucă din pădure. Acționăm totodată și pentru aprovizionarea populației cu lemn de foc… Aici avem și un indicator… Indicatorii nu îi stabilim noi, ci Regia Națională în funcție de amenajamente, de pretențiile regiei, iar indicatorii ajung chiar la Minsterul de Finanțe să fie aprobați. Avem un program de 43.000 mc și la 11 luni din 2023 am aprovizionat și oferit către populație 85.000 mc. Deci am depășit. Avem formații de exploatare în regie proprie, avem 1-2 formații pe fiecare ocol silvic. Avem dotările necesare, respectăm prevederile codului silvic în care se spune că trebuie să exploatăm minim 50% din masa lemnoasă, pe care o scoatem spre exploatare anual… Noi putem să ne ducem la peste 50% .
La venituri totale avem un program de 20.395 mii lei. Estimăm că la sfârșitul anului vom avea 20.756 mii lei. La cifra de afaceri aveam 80.010 mii lei și realizăm 82.640 mii lei. La profit aveam stabilit un profit de 1500 mii lei și estimăm 1550 mii lei. Deci indicatorii putem spune că îi realizăm. Ne așteptam la rezultate mai bune. Oricum avem depășiri peste tot, la toți indicatorii, dar față de anul trecut este un an bun, nu foarte bun. Ne așteptam la mult mai mult, dar au fost și fluctuațiile de pe piața lemnului care ne-au afectat, legislația în vigoare care ne-a afectat și prin neavizarea unui ocol silvic. Agenția de Protecția Mediului, pentru 0,7 ha, care era de fapt o suprapunere, nu ne-a avizat 8000 ha și noi am rămas blocați cu un ocol silvic. Deci nu am mai lucrat cu 8 ocoale, pentru că noi avem 8 în structura noastră, am lucrat cu 7 ocoale pentru că acestea au fost condițiile.’’, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Petre Marin.