Facultatea de Științe Economice a Universității „Valahia” din Târgoviște organizează în perioada 21-25 octombrie Săptămâna Internațională a Cercetării Științifice, un eveniment de amploare care include prelegeri, mese rotunde și întâlniri academice. Această săptămână specială marchează 30 de ani de la prima conferință internațională pe teme economice inițiată de universitate, reunind experți, cadre didactice, doctoranzi și studenți pentru a analiza provocările și tendințele actuale din economie.
Punctul culminant al evenimentului este conferința internațională „Global Interferences of Knowledge Society” (GIKS), ajunsă la a cincea ediție, a cărei deschidere oficială a avut loc în această dimineață. Conferința atrage o participare internațională semnificativă, cu reprezentanți din țări precum Algeria, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Canada, Chad, Croația, Franța, Grecia, Ungaria, Indonezia, Japonia și Maroc.
Anul acesta, peste 90 de lucrări științifice au fost înscrise, reflectând o paletă largă de subiecte și teme de interes global. Decanul Facultății de Științe Economice, Cristina Ștefan, a deschis evenimentul subliniind rolul crucial al acestor întâlniri academice, în contextul provocărilor economice și sociale cu care ne confruntăm zilnic.
”Este o onoare deosebită să anunț deschiderea oficială a celei de-a V-a Ediții a Conferinței internaționale „Interferențe globale ale societății cunoașterii. Din 1994, această conferință este o tradiție pentru facultatea noastră, concentrându-se pe diverse probleme de actualitate din domeniul economiei. Găzduim acum cea de-a XV-a ediție a Conferințelor Internaționale organizate de Facultatea de Științe Economice.
Tema conferinței este generoasă, dar și provocatoare. Societatea noastră actuală este incontestabil caracterizată de cunoaștere și digitalizare. Criza pandemică a accelerat transformarea digitală în curs, servind drept catalizator pentru implementarea rapidă a proceselor.
Provocările politice, sociale, ecologice și geopolitice de astăzi sunt din ce în ce mai conectate cu sfera economică. Gestionarea resurselor, controlul poluării și urmărirea dezvoltării durabile sunt obiective care depășesc granițele naționale. Doar o abordare interconectată poate oferi soluții viabile atât la nivel macroeconomic, cât și la nivel microeconomic. Aceste conferințe oferă o oportunitate de analiză, reflecție și acțiune, reunind cercetători din diverse țări și domenii de expertiză.”, a transmis aceasta.
La rândul său, rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Corneliu Sălișteanu a transmis: ”Acest eveniment științific este o dovadă a bogatei tradiții academice a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, care cultivă excelența din anul 1994. Aș dori să adresez mulțumiri doamnei decan, Cristina Ștefan, și întregului comitet de organizare pentru invitație, pentru munca lor asiduă și viziunea de a reuni profesori, cercetători, studenți și experți.
O mențiune specială se cuvine fostului rector, prof. univ. dr. Ion Cucui, a cărui deschidere managerială și spirit academic au contribuit semnificativ la organizarea de conferințe internaționale și la dezvoltarea acestor parteneriate.
Într-o lume din ce în ce mai globalizată, universitățile servesc ca punți pentru parteneriatele internaționale. Ele sunt fundamentul crearii, cunoașterii, generatoare de noi idei și pregătesc tinerii cu instrumentele necesare pentru a gândi critic, a rezolva probleme și a contribui la dezvoltarea socială, economică și culturală a societății. Rolul Universității „Valahia” din Târgoviște depășește cu mult activitățile didactice, având rolul de centru pentru generarea de idei noi pentru a rezolva probleme reale. Tema conferinței noastre demonstrează acest aspect și reflectă diversitatea și complexitatea subiectelor abordate. O societate a cunoașterii pune accentul pe crearea, diseminarea și aplicarea cunoașterii ca resursă-cheie, modelând modul în care oamenii trăiesc, lucrează și interacționează. Sunt încrezător că ideile împărtășite aici vor deschide noi oportunități pentru colaborare și progres. Vă încurajez să vă angajați pe deplin în discuții, să schimbați idei și să ieșiți din tiparele gândirii convenționale.”
La deschiderea evenimentului a participat și Claudia Gilia, președinta Senatului Universității „Valahia”. În discursul său, aceasta a evidențiat rolul esențial al colaborării și schimbului de idei între specialiștii din domeniile economic și financiar, subliniind importanța unei abordări interdisciplinare pentru a face față provocărilor economice actuale.
”Conferința de astăzi reprezintă o excelentă ocazie de a analiza evoluțiile recente din domeniul economic și financiar, într-o economie mondială aflată în continuă transformare. Vă mulțumesc, doamnă Decan, conf.univ.dr. Cristina Ștefan, pentru invitație și mulțumesc tuturor pentru participarea la acest eveniment științific, care reunește cercetători prestigioși din universități din țară și din străinătate.
Această întâlnire ne oferă nu doar șansa de a împărtăși idei și rezultatele cercetărilor noastre, ci și de a explora noi direcții de colaborare academică și profesională. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, schimbul de cunoștințe devine un motor esențial al progresului și inovației. Îmi doresc ca dezbaterile din cadrul acestei conferințe să ne inspire în căutarea soluțiilor sustenabile la provocările economice și financiare cu care ne confruntăm astăzi.” a fost mesajul acesteia.
În cei 32 de ani de activitate, Facultatea de Științe Economice a organizat 15 conferințe științifice de anvergură internațională, sub trei titluri distincte: Seminarul Internațional „Managementul tranziției” (șase ediții, între 1994 și 2004), conferința internațională „Spațiile europene” (patru ediții, între 2008 și 2014) și, începând din 2016, conferința „Interferențe globale ale societății cunoașterii”.
Acest eveniment este organizat în colaborare cu mai multe instituții de prestigiu, inclusiv Institutul CEDIMES din Franța, Association Internationale des Economistes de Langue Française (AIELF), Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), Asociația Europeană de Marketing și Management (EUMMAS), Asociația Română a Facultăților de Economie (AFER), Academia Oamenilor de Știință din România (AORS), Institutul de Studii Financiare (ISF) și Universitatea de Gaze Petrol din Ploiești. De asemenea, participă și două ONG-uri: Asociația AVES și Asociația Absolvenților din Valahia.