În ultima ședință online de plen, deputații au votat propunerea legislativă care prevede prezenţa medicilor specialişti în cazul organizării de activităţi temporare de tip caravană medicală în zone cu acoperire deficitară cu servicii medicale.
În acest caz, caravana medicală se poate desfăşura cu notificarea Direcţiei de sănătate publică a judeţului respectiv, în clădiri care posedă autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi medicale special amenajate.
”Mai ales în actualul context al crizei naţionale a coronavirusului, consider că impulsionarea acestor caravane medicale este extrem de importantă, iar prezenţa unor medici specialişti în zone fără activităţi medico-sanitare va contribui la reducerea riscului de răspândire comunitară a COVID-19”, a declarat deputatul dâmbovițean Carmen Holban.
Potrivit deputatului, caravanele medicale se vor organiza de către echipe multidisciplinare de medici specialişti, care vor acorda consultaţii gratuite şi vor evalua starea de sănătate a populaţiei, în special în zonele izolate sau unde accesul pacienţilor la servicii medicale se face anevoios.
Totodată, investigaţiile medicale ale persoanelor din zonele cu acces limitat la serviciile medico-sanitare se vor desfăşura în clădiri care deţin autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi special amenajate, iar pacienţii vor primi ulterior scrisori medicale cu diagnosticul şi recomandările terapeutice.
”În special în zonele rurale defavorizate, este mare nevoie de prezenţa personalului medical, deoarece peste 500 de localităţi din România nu dispun în prezent de serviciile unui medic de familie. De asemenea, numărul medicilor şi al asistenţilor medicali este mult mai scăzut în ţara noastră comparativ cu media din Uniunea Europeană”, a mai precizat Carmen Holban.