“În urmă cu vreo două săptămâni apărea o ordonanță de urgență prin care în care se precizau în mare condițiile în care va debuta anul școlar spunându-se că în termen de 5 zile vor apărea normele. Normele au apărut la vreo 10 zile, iar acel ordin de ministru generează dificultăți deosebite în ceea ce privește începutul anului școlar. Există o lipsă de predictibilitate a actului normativ de reglementare a condițiilor în care debutează anul școlar. Pentru ca o unitate școlară să poată funcționa în noile condiții trebuie să beneficieze de anumite investiții punctuale legate de acele separatoare, legate de măști, de materiale sanitare. De asemenea s-a creat o confuzie extraordinară de mare nu numai la nivelul cadrelor didactice și la nivelul conducerii unitățile școlare, ci și în ceea ce privește părinții. Primesc foarte multe telefoane de la părinți care spun: “Suntem îngrijorați de debutul anului școlar. Noi ce facem? Vrem să trimitem copiii la școală! Vrem să învețe”. Această lipsa de constanță începe anul școlar, luăm în calcul amânarea, începem online. Deși sunt luate în calcul cele trei scenarii în funcție de rata de infectare , deși există un act normativ, vine Guvernul și zice altceva.”, a declarat Cristian Stan.
Într-o intervenție telefonică, contracandidatul liberal Aurelian Cotinescu l-a acuzat că dorește amânarea începutului de an școlar pentru că anumite unități nu ar avea avize DSP și ISU.
„Legat de decizie, dumnealui (n.r. Aurelian Cotinescu) nu cunoaște reglementările legale. Consiliul de Administrație al Școlii cu consultarea comitetului de părinți. Se ia avizul Inspectoratului Școlar Județean și după aceea decizia privind cursurile on line sau prin prezență fizică se ia prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prezidat de prefect. Unde este primarul în lanțul decizional prevăzut de normele legale in vigoare? Este o pasare de responsabilitate. Nu vorbesc despre o pasare de responsabilitate către autoritatea locală. Noi suntem obișnuiți. Acest guvern nu a dat la Târgoviște nimic, ba ne-a luat vreo 200.000 de lei din buget. A fost prima rectificare bugetară negativă pe care eu am făcut-o în 5 ani. Dar să transferi responsabilitatea școlii, asociației de părinți mi se pare inadmisibil în contextul în care exista posibilitatea timp de atâtea luni de zile să se creeze cadrul legal de reglementare care să fie cunoscut, dezbătut public și găsite cele mai bune soluții. Nu să facem acum, pe genunchi, un ordin de ministru pe normele de început de an școlar. Nu există unitate de învățământ în Târgoviște care să nu aibă avize DSP, iar la autorizațiile de securitate la incendiu suntem în primele 10% orașe din țară în ceea ce privește procentul de obținere a lor.”, a precizat primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan.